Wat is goede basiszorg? Wat maakt Krachtige basiszorg anders en hoe begin je?
In dit vragenuur gaan huisarts Nikki Makkes en beleidsadviseur Marc Roosenboom in op deze vragen.
Of je nu uit de zorg komt, het sociaal domein of beleid – iedereen is welkom.
Neem je vragen mee en laat je inspireren!
Live Q&A | Hoe kun je Krachtige basiszorg op een praktische manier implementeren in de wijk, zowel op operationeel als organisatorisch niveau?
Hoe kun je Krachtige basiszorg op een praktische manier implementeren binnen de basiszorg in de wijk, zowel op operationeel als organisatorisch niveau?
Starten met Krachtige basiszorg kan in het groot en in het klein. Je kunt de instrumenten zoals het 4d model gebruiken zodat je op operationeel niveau kunt starten. Maar het vraagt ook wat op organisatieniveau. Hier worden de kaders voor uitvoering tenslotte bepaald. Josha begeleidt in Haarlem praktijken in het werken met Krachtige basiszorg. Vanuit ervaring kan ze adviseren in hoe je de Krachtige basiszorg visie in alle lagen van je organisatie kan doorvoeren.
Josha heeft ervaring als praktijkhouder en is gedragswetenschapper, supervisor- en coach voor zorgprofessionals. Zij werkt in Haarlem, in de wijk Schalkwijk. Een aandachtswijk, waar kleinschalige locaties met sterke verbindingen in de wijk ervoor zorgen dat ze vindbaar en bereikbaar zijn voor kwetsbare inwoners. Tijdens deze Q&A kan ze jou inspireren en helpen met de start van werken vanuit de Krachtige basiszorg visie.
Vragen die ze kan beantwoorden zijn:
- Hoe implementeer je Krachtige basiszorg in de wijk, zowel operationeel als beleidsmatig?
- Hoe krijg je zicht op je populatie en hoe ga je dan aan de slag met interventies?
- Kun je voorbeelden geven van hoe Krachtige basiszorg de zorg voor kwetsbare groepen kan verbeteren?
- Wat zijn de grootste obstakels bij het doorvoeren van Krachtige basiszorg, en hoe overwin je die?
Over Krachtige basiszorg
Krachtige basiszorg is een beweging met een integrale aanpak van zorg waarbij gezondheid, sociaal welzijn en maatschappelijke participatie samenkomen. Het model richt zich op aandachtswijken, wijken met veel sociaal-economische uitdagingen, en werkt nauw samen met lokale zorgprofessionals, gemeenten en welzijnsorganisaties. De aanpak wordt momenteel in diverse gemeenten in Nederland toegepast. De professionals die met Krachtige basiszorg werken, zijn verenigd in een Leernetwerk. Meer lees je op onze website https://krachtigebasiszorg.nl/.