Hoe worden Wijkcolleges ingezet om samen met bewoners te leren binnen Krachtige basiszorg?
Belangrijke principes van Krachtige basiszorg zijn: integrale zorg, de samenwerking tussen het medische & sociale domein en continue samen leren. Een best practice hiervan zijn de Wijkcolleges die in Utrecht Noordwest worden georganiseerd voor betrokkenen uit alle domeinen. Het zijn laagdrempelige online bijeenkomsten waar kennis en ervaringen worden uitgewisseld. Wat en waarom zijn deze sessies en hoe kun jij ze inzetten? Tijdens een Wijkcollege delen professionals én bewoners hun ervaring en behoeftes rondom het thema. De Wijkcolleges worden voorbereid samen met bewoners. Dat maakt het extra bijzonder! Er wordt niet over bewoners gesproken maar mét bewoners over het thema dat centraal staat.
Caroline Haan, organisator van deze bijeenkomsten in Utrecht Noordwest vertelt het je tijdens de volgende live Q&A sessie.
Vragen die zij zal beantwoorden zijn:
- Wat is het doel van de Wijkcolleges?
- Wat maakt deze aanpak anders?
- Waarom zou ik Wijkcolleges willen organiseren in mijn wijk?
- Heb jij een vraag? Stel je vraag via 1SociaalDomein!
Toelichting netwerkorganisatie binnen Krachtige basiszorg
Basiszorg bieden ziet er anders uit in achterstandswijken. Daarom werken zorg- en welzijnsprofessionals in achterstandswijken anders: ze gebruiken andere tools en er wordt bijvoorbeeld extra geïnvesteerd in het assistententeam. Ook wordt er meer samengewerkt in de wijk, waardoor meer inzicht in complexe problematiek ontstaat. Wij noemen dat een netwerkorganisatie. Meer lees je op onze website https://krachtigebasiszorg.nl/. Je vragen aan ervaringsdeskundigen kun je stellen tijdens deze online bijeenkomst.